Stiftelsen Independent


Independent logga

Om Stiftelsen Independent

Historik

Stiftelserna Independent och Infina har sitt ursprung i koncernen Independent, vilken vid början av 1990-talet var den största från affärsbankerna fristående koncernen med finansiell verksamhet.

Allt sedan verksamheten startade år 1968 har den bestått av tillhandahållande av finansiella tjänster och främst då leasing. Marknadsföringen av koncernens tjänster skedde just genom angivande av att koncernen var det oberoende alternativet, dvs. fristående från de stora affärsbankerna.

Verksamheten växte och blev en av de ledande i branschen. År 1976 omfattade koncernens verksamhet leasingkontrakt till ett nominellt värde om 342.000.000 kronor och antalet kontrakt var cirka 5.200 stycken. Marknadsandelen var 20 procent. Detta år noterades Independent Finans AB på Stockholms fondbörs och internationaliseringen av verksamheten påbörjades. Internationaliseringen har inneburit att verksamheter kommit att bedrivas i dotterbolag i länder som Norge, Danmark, Finland, Schweiz, Tyskland, Holland, England och USA. Koncernens verksamhet utöver finansiella tjänster bestod bl.a. av fondkommissionsverksamhet, försäkringsmäkleri, fastigheter och helikopterflyg. Den finansiella verksamheten bedrevs under Finansinspektionens tillsyn.

Independent utvecklade leasingprodukterna till att avse bl.a. leverantörsleasing innebärande att leverantörer av varor erbjöd finansiering av köpet genom Independent. Till följd av denna del av verksamheten kom leasing av bilar att kraftigt öka. Vidare startades verksamhet med s.k. partnerleasing. Det innebar att Independent drev leasingverksamheten åt ett företag som ville utnyttja fördelarna med leasingverksamhet utan att sköta administrationen av leasingen. Ofta skedde detta genom att partnern hyrde ut leasingobjektet till Independent som i sin tur underuthyrde objektet till den slutliga användaren.

Independent utvecklade inom det finansiella området ett samarbete med kunderna bestående i att Independent tillgodosåg kundens behov av kontrakt och service i alla led i en affärsuppgörelse. Kunden erhöll t.ex. säljstöd gentemot sina egna kunder och fick tillgång till Independents resurser och organisation.

Verksamheten fortsatte att växa under 1980-talet och verksamheten utökades med att bl.a. marknadsföra finansiella tjänster till privatpersoner. Koncernen förvärvade bolag, såsom Cartos AB och Finax AB, vars verksamheter riktade sig främst mot privatpersoner.

År 1988/1989 såldes dotterbolaget Cartos AB:s verksamhet till Adepten AB. Betalning erhölls i form av aktier i Adepten AB. Adepten AB var även det en finanskoncern som sysslade med kreditgivning, värdepapper, förmögenhetsförvaltning och fastigheter. Efter en tid övertogs samtliga aktier i Adepten AB.

År 1990 var Fermenta huvudägare av aktierna i Independentkoncernen. Detta år sålde Fermenta sina aktier i det dåvarande moderbolaget Independent Finans AB till finanskoncernen Infina AB. Betalning erhölls genom att det riktades en nyemission i Infina AB till Fermenta. Affären medförde att Independent Finans AB blev dotterbolag till Infina AB, vilket bolag firmaändrades till Independent AB. Independent AB kom därmed att bli moderbolag i en av Nordens största finansbolagskoncerner och var helt fristående från banksystemet.

År 1990 förändrades marknaden avseende kommersiella fastigheter. Detta föranledde en kris inom bygg- och fastighetssektorn. De finansbolag som var hårt exponerade mot denna marknad, såsom Finans AB Nyckeln, kunde i anledning härav inte fullgöra sina åtaganden. Finans AB Nyckeln var i augusti 1990 på obestånd och bolagets krediter sades upp. Den 24 september 1990 ställde Finans AB Nyckeln in sina betalningar, vilket blev inledningen till den svenska finansiella krisen. Finansbolagen hade inte möjlighet att såsom bankerna finansiera sin verksamhet genom inlåning och kunde inte heller emittera obligationer. I stället utgav finansbolagen marknadsbevis. Emissioner av marknadsbevis garanterades ofta av bankerna. Finans AB Nyckelns inställande av betalningarna medförde att marknaden för marknadsbevis havererade. Det medförde att en rad större finansbolag drabbades av akuta finansieringsproblem. Krisen innebar även att bankerna, vilka var engagerade i finansbolagens finansiering, riskerade stora förluster. I anledning härav uppkom diskussionerna mellan bankerna och finansbolagen avseende garantier, tillskjutande av kapital m.m. Även staten engagerade sig i diskussionen eftersom stabiliteten i det finansiella systemet hotades.

Under år 1992 hade ett konsortium av de svenska affärsbankerna genom ett bolag med firma Independent Intressenter AB övertagit 96,8 procent av aktierna i koncernmoderbolaget Independent AB.

Independentkoncernens negativa resultat innebar att det egna kapitalet hade förbrukats och ägarna hade fått tillskjuta kapital. Koncernen var beroende av sina finansiärers/ägares vilja att tillskjuta kapital. För att skydda Independent AB:s egna kapital skulle ytterligare betydande tillskott behöva ske. I april 1992 valde bankerna att inte tillskjuta ytterligare medel till koncernens verksamhet och flertalet bolag i koncernen försattes i konkurs.

Koncernen bestod vid konkursutbrottet av 79 bolag varav sex stycken var intressebolag och flera var utländska.

I slutet av 1990-talet hade bankerna från den framgångsrika handläggningen av avvecklingen av Independentkoncernens avveckling återfått den utlåning som finansierat verksamheten och var inte längre intresserade av ägandet av aktierna i Independent AB. Ägandet skulle därför avvecklas.

Aktierna i det av bankerna helägda bolaget Independent Intressenter AB kom i anledning av bankernas önskemål att övertas av bolag inom Independentkoncernen, vilka i sin tur överlät aktierna till de för ändamålet bildade stiftelserna Independent, Infina och Consensus. Aktierna Independent Intressenter AB kom så småningom att säljas och köpeskillingen är grunden för det kapital som förvaltas av stiftelserna och i enlighet med ändamålen delas ut i stipendier.

Inledning

Stiftelsen Independent, i det följande benämnd Stiftelsen, bildades i september 1999 genom en donation av aktier i Independent Intressenter AB samt ett kapitalbelopp om 100 000 kronor. Stiftelsen äger i dag, förutom aktier i ett intressentbolag, direkt och indirekt, aktier i ytterligare ett antal aktiebolag. Stiftelsen har, bl.a. på grund av sitt allmännyttiga ändamål, status som begränsat skattskyldig.

Stiftelsen har till ändamål att främja forskning och andra utredningsinsatser inom juridiken, särskilt inom området för finansiella tjänster i ett internationellt perspektiv. Ändamålet ska tillgodoses genom utdelning av forskningsstipendier eller lämnande av bidrag till litterär vetenskaplig produktion. Stipendium eller bidrag utdelas endast till person som, när ansökan inges till Stiftelsen, är antagen till doktorandutbildning vid Juridiska fakulteten, Stockholms universitet. Avsikten är att Stiftelsens verksamhet ska vara av långsiktig natur samt att stipendier ska utbetalas årligen.

Stiftelsens styrelse består av Lars Söderqvist, ordförande och Kristina Jonsson, verksamma som advokater vid Wesslau Söderqvist Advokatbyrå samt Ulf Blommé.

Stipendier

Stiftelsen har för avsikt att under år 2022 utbetala ett eller flera stipendier om upp till sammanlagt 85 000 kronor. Stipendierna delas, som framgår av Stiftelsens ändamål, ut bland doktorander som bedriver forskning med anknytning till finansiella tjänster.

Ansökningsförfarandet

Ansökan

Ansökan ska inges på en särskild blankett och ska vara Stiftelsen tillhanda på den adress som anges nedan senast den 20 november 2023. Ansökningsblanketten finns att hämta på www.wsa.se, alternativt rekvireras från Kristina Jonsson, tfn 08-407 88 00 eller e-post: kristina.jonsson@wsa.se.

Ansökan, inkl. bilagor, kan med fördel inges via e-post enligt ovan.

Behandlingen av ansökan

Stiftelsen har lämnat i uppdrag till Wesslau Söderqvist Advokatbyrå att bl.a. administrera ansökningsförfarandet. Efter utgången av den ovan angivna ansökningsfristen kommer Wesslau Söderqvist Advokatbyrå sålunda att för Stiftelsens räkning behandla inkomna ansökningar.

Beslut och utbetalning

Besked om vilka sökande som tilldelats aktuella stipendier kommer att tillkännages genom meddelande till de sökande. Utbetalning av beviljade stipendier beräknas ske i början av december månad.

Övrigt

I anledning av att Stiftelsen är intresserad av att följa den akademiska forskningen inom Stiftelsens verksamhetsområde förutsätter Stiftelsen att sökande som tilldelas stipendium till Stiftelsen kontinuerligt översänder kopior av den vetenskapliga produktionen som exempelvis artiklar och den kommande avhandlingen samt att stipendiaten muntligen kan redovisa sina forskningsresultat.

Adress m.m.

Stiftelsen Independent
c/o Wesslau Söderqvist Advokatbyrå
Box 7836
103 98 STOCKHOLM

Eventuella frågor kan ställas till Kristina Jonsson, se kontaktuppgifter ovan.